Concluzii

Cristina BĂLĂCEANU

Pentru mine, #EDYS20 a însemnat un dialog deschis și incluziv în care fiecare și-a adus aportul de cunoștințe, experiențe și perspective asupra Viitorului Internetului. A fost o deosebită plăcere să contribui la informarea cetățenilor privind internetul, Inteligența Artificială și utilizarea datelor prin facilitatea discuțiilor în cele două zile de ateliere. Am învățat cu și de la participanți, și m-am bucurat să văd atât de mult interes cu privire la aceste subiecte și o implicare atât de activă în discuții. Acest gen de consultări sunt de maximă importanță pentru cetățeni și viitorul nostru. Sper ca acestea să continue și mă bucur să văd că organizații din Uniunea Europeană precum GEYC lansează și susțin aceste inițiative.

Tamara CEAICOVSCHI

Educația, jobul, prietenii, noutățile, tot ce avem e acum în online, de aceea suntem responsabili de această lume digitală'' - aceasta e concluzia la care au ajuns participanții EDYS 2020, în urma a patru ateliere de discuții.

Dacă aș fi putut picta toate gândurile, curiozitățile, opiniile și speranțele participanților, aș fi făcut cea mai exotică și plină de culoare pictură care poate exista. În schimb, noi am folosit cuvinte și ne-am făcut vocea auzită. "

Andreea CHIȘ

Experiența mea ca facilitator în cadrul EDYS se poate rezuma la 2 puncte - uimire și recunoștință.

Spun uimire referindu-mă la modul cu totul și cu totul deosebit de împărtășire de perspective și învățare reciprocă a unor persoane cât se poate de diferite. De asemenea, recunoștință pentru acest mediu online de desfășurare a evenimentului care ne-a permis să fim în colțuri diferite ale țării, și totuși în același loc, dialogand despre subiecte relevante nouă și lumii.”

Alina DUMITRU

„Atelierele din cadrul EDYS20 ne-au oferit tuturor, întâi de toate, un spațiu de dezbatere între toate generațiile și ocazia să învățăm unii de la alții. Am discutat despre temeri și despre speranțe legate de subiecte care ne privesc pe fiecare dintre noi, fie că vorbim de Big Data, Inteligență Artificială și Învățarea Automată, viitorul Internetului, fie că vorbim de guvernarea acestora la nivel local si global. Ce am învățat ca facilitator în cadrul EDYS20 este că astfel de dialoguri cu cetățenii sunt dorite și necesare într-un context în care avantajele dar și posibilele reacții negative ale tehnologiilor emergente devin din ce in ce mai clare.”

George FARAUANU

"Super experiență! Participanții EDYS au fost foarte diferiți de la o sesiune la alta și, cred că asta a făcut ca participarea acestora să fie cu atât mai relevantă, pentru că discuțiile pornite au avut la baza experiențele lor diverse. Mi-a plăcut tare mult să pot participa ca facilitator, având ocazia să aflu percepțiile oamenilor despre Internet și utilizarea datelor. E o experiență pe care aș repeta-o cu mare drag oricând alături de echipa GEYC."

Daria IONESCU

"Încă din 2016 de când am participat prima dată la EDYS am considerat că este un proiect cheie in dezvoltarea României, iar ediția de anul acesta a întrecut orice așteptare! Experiența de facilitator a fost una nouă pentru mine, însă a fost entuziasmant să văd cetățeni români de toate vârstele, din toate colțurile tării și chiar din străinătate, implicându-se activ în dialogul despre internet, despre soluții de viitor, și despre cine și cum ar trebui implementa aceste soluții. De abia aștept să văd rezultatele din toate cele 77 de țări participante!"

Alexandru LACHE

"Experiența EDYS 2020 a fost pentru mine una extraordinară, care mi-a oferit șansa să intru în contact cu oameni foarte diverși - de la elevi de liceu, la profesori, la specialiști din alte domenii. Faptul că am fost în poziție de moderator în cadrul discuțiilor despre tehnologie, internet în contextul COVID-19 și teme conexe mi-a permis să ascult opinii foarte diferite, să dirijez aceste discuții și să îmi lărgesc eu însumi perspectivele asupra acestor subiecte. Din dezbateri a reieșit faptul că oamenii sunt încrezători în internet și în ce ne poate oferi el. Contextul pandemiei a schimbat viața majorității, iar oamenii trăiesc acum mai mult în și cu internetul, simultan punând mai mult preț pe interacțiunile interumane.

Aș dori să le mulțumesc colegilor mei din GEYC și colaboratorilor noștri pentru organizarea acestui proiect-gigant într-o manieră profesionistă. EDYS 2020 a fost o experiență pe care îmi doresc să o repet cât de curând!”

Flavia MOCAN

"Am luat parte la câteva proiecte interesante alături de GEYC, însă, în cadrul #EDYS20, am fost pusă în postura de facilitator pentru prima dată. Înainte de evenimentul efectiv, m-am gândit la toți profesorii, trainerii și speakerii pe care i-am văzut și pe care i-am ascultat vreodată. Mi-am propus să împrumut tot ce a fost mai bun în ei și să îmi însușesc caracteristicile pe de-a-ntregul. Nu am citit articole exhaustive despre ce înseamnă să fii un facilitator bun, ci mi-am propus astfel să abordez lucrurile cu sinceritate și deschidere. Și cred că a fost cea mai bună decizie. Am observat că există o putere neștiută în a asculta și a înțelege postura din care vin persoane diverse. Am învățat că empatia poate depăși limitele ecranelor și canalelor virtuale. Iar cel mai important, am observat importanța creării unui mediu în care cu toții, de la participanți la facilitator, ne simțim în siguranță pentru a împărtăși ideile. Mă bucur că am avut ocazia să cunosc oameni atât de diverși, că am putut deschide subiecte vitale pentru viitorul nostru în online ca cetățeni și nu în ultimul rând, că echipa GEYC a avut încrederea să îmi încredințeze acest rol. "

Georgiana MOLDOVEANU

De 10 ani sunt în fața copiilor la școală zilnic, facilitez activități de învățare, coordonez dezbateri și particip la workshopuri. EDYS20 a fost o experiență total nouă, să fiu printre oameni care își iau din timpul lor pentru a dezbate împreună "Internetul" și tot ce implică el a fost o revelație. Aceste două zile în care am cunoscut zeci de oameni sincer interesați să împărtășească propria experiență și să găsească soluții împreună îmi dau speranța că putem construi împreună un spațiu online și offline mai sigur, sustenabil și propice dezvoltării noastre.

Dialogul continuă pentru că noi toți suntem internetul. #WeTheInternet.”

Claudiu ȘULEA

"'Trebuie să recunosc că a fost prima mea experiență ca facilitator în mediul online și a fost clar peste așteptările mele. În ultimele luni am devenit prieten bun cu Zoom-ul, dar mereu eram de partea cealaltă a baricadei. Am putut să simt și eu ce înseamnă a facilita online. Chiar mă pot considera norocos, deoarece am dat de grupuri foarte deschise la minte, cu persoane dornice de un dialog constructiv. O concluzie la care am ajuns după aceste ateliere, este că e o cerere și nevoie tot mai mare de organizații care educă pe partea de digitalizare și futurism. Abia aștept ediția următoare!''